miercuri, 22 februarie 2012

Cum sa fac daca am CV-ul prea lung?


Incep seria posturilor ‚Cum sa…?’. O adunare de solutii extrem de practice pe care sa le urmati daca va gasiti intr-o anumita situatie legata de angajare. Unele stiute din experienta proprie, altele din experienta altor persoane, multe datorita faptului ca am fost in ambele tabere si gandesc lucrurile atat din punctul de vedere al unui aplicant la un job cat si din cel al angajatorului/recruiterului.
Astept sugestii cu privire la situatiile cu care va confruntati, ce fel de informatii v-ar placea sa primiti  ca sa va imbunatatiti modul de a aplica si de a va prezenta la o noua slujba.


 Cum sa fac daca am un CV prea stufos?

Ar fi bine daca aceasta ar fi cea mai mare problema a celor care isi cauta un loc de munca :) 
In primul rand, recomand un CV de maxim 2 pagini. E mult mai usor de urmarit si e destul loc incat sa cuprindeti toata informatia de care angajatorul are nevoie.
ü Legat de informatiile personale, sunt unele lucruri pe care le puteti omite fara nici o problema. Cum ar fi adresa exacta (e de ajuns daca treceti orasul, in plus adresa exacta e o informatie care se ofera la angajare, nu la interviu), sexul (in Romania nu prea exista problema de a nu ne da seama dupa nume ce fel de sex are persoana, daca aplicati pentru un job in strainatate e diferit) si iata ca am mai economisit 2 randuri J
ü Cu privire la experienta profesioanala, nu treceti decat ceea ce are relevanta in functie de postul la care aplicati. Daca e un post de jurist, nu treceti experienta de 3 luni ca salvamar din vacanta de vara intre 2 ani la facultate. Acolo trebuie sa se regaseasca cele care vi-au oferit cunostinte si competente pe care le puteti utiliza in job-ul pentru care ati depus CV-ul. La responsabilitati si rezultate in urma acelui post, treceti doar ceea ce e mai important, nu intreaga fisa de post. Aici puteti si sa cumulati experiente diferite (2 posturi) la acelasi angajator, trecandu-le o singura daca cu responsabilitatile principale
ü La studii nu treceti si scoala generala, doar studiile liceale si superioare. Unele CV-uri au si optiunea de a trece disciplinele principale studiate. Daca doriti sa completati si acelea, alegeti-le doar pe cele necesare postului, nu scrieti toata programa de studii  (din pacate, am intalnit cazuri in care aici erau trecute vreo 20 de materii = 6-7 randuri!)
ü Competentele trecute trebuie sa fie tot cele care il intereseaza pe angajator, cele aplicabile postului deschis. Nu ii dati sarcina de a alege dintre 10 competente cele care ar fi necesare, selectati-le din start si treceti-le doar pe acelea
ü Nu repetati aceeasi informatie. De exemplu, ati scris la inceputul CV-ului timpul de job care va intereseaza, nu mai completati si la sfarsit ‚ job-ul preferat’
ü Lucrati la alinieri si la spatiile dintre randuri, incercati sa le reduceti cat puteti de mult pastrand in acelasi timp un aspect aerisit
ü Daca ati optat pentru adaugarea unei poze la CV, modificati marimea acesteia, incat sa nu ocupe jumatate de pagina, e de preferat marimea unei poze tip diploma, dar la o rezolutie buna

Ideea cea mai importanta este ca e nevoie sa va adaptati CV-ul in functie de cerinte. Mult succes!
Share:

6 comentarii:

  1. Draga Teodora,

    Multumesc mult pentru ideile prezentate si marturisesc ca de-a lungul timpului le-am observat si eu ca fiind necesare si de aceea cred ca le-am aplicat.
    Personal ma confrunt cu raspunsul din partea recrutorilor "over qualified" pentru pozitii chiar de top (...sa fie in spate varsta !)
    As indrazni sa-ti trimit un CV pentru o "trecere in revista" si pentru un sfat.
    Cu mii de multumiri,
    Dan
    danghel77@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca v-a ajutat si sper sa gasiti lucruri utile si in celelalte articole.
    Va rog trimiteti CV la teodora@solver-consulting.ro, cu toata placerea va raspund la orice intrebare sau nelamurire. M-ar ajuta foarte mult sa imi dati detalii cu privire la situatiile cu care v-ati confruntat. Voi trata si subiectul de care spuneati, mai ales in perioada aceasta (ultimii 3 ani) enorm de multe persoane se confrunta cu aceasta problema, supra calificarea pentru postul pe care aplica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Teodora,

    Foare util articolul, pentru mine acesta a fost o confirmare ca am facut ce trebuie atunci cand mi-am scos experientele mai putin relevante din CV.
    Pe mine insa cel mai tare ma necajeste lipsa unui raspuns din partea recrutorilor, oricare ar fi el. Si mai tare ma supara atunci cand vad ca aplicatia mea nu este nici macar vizualizata si asta in conditiile in care ma straduiesc sa-mi personalizez aplicatia de fiecare data si nu aplic la joburile la care nu indeplinesc cerintele. Stiu, se primesc sute de aplicatii pentru un job, resursele sunt limitate, aso. Dar cum se face ca ori de cate ori am aplicat la un job pe un site din afara am primit o confirmare de primire si un raspuns la incheierea selectiei ? Sunt poate "ei, ceilati din afara" mai preocupati in legatura cu respectul reciproc care trebuie sa existe pe piata muncii ?
    Ce zici, care este parerea ta ?

    multumesc,
    Dolores
    doloresvrabie@hotmail.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua,

    Din pacate cred ca in Romania nu avem cultura potrivita in ceea ce priveste recrutarile. Am avea foarte multe de invatat din ceea ce se intampla in alte tari dar deocamdata angajatorii nu simt nevoia, pentru ca merge si asa...
    Mai ales in ultimii ani, cand prea multa lume isi cauta loc de munca, firmele sunt asaltate cu CV-uri pe care de multe ori cred ca nici nu se mai uita, le iau si le stocheaza pentru cand vor avea nevoie... Vorbeam cu un prieten care lucreaza intr-o firma multinationala de recrutari de personal si spunea ca pentru pozitiile deschise pe site-uri de job-uri (orice pozitie! si daca cere ca si limbi straine japoneza) primesc undeva la 4000 de CV-uri dintre care poate 50 sunt relevante si ca e o munca titanica sa le vizualizezi pe toate pentru a ajunge la cele 50 si sa le mai dai si raspuns tuturor. Deci exista mari sanse sa treaca neobservate unele CV-uri care ar merita atentie.
    Din experienta mea pot sa iti spun ca acord mai multa atentie CV-urilor insotite de o scrisoare de intentie foarte bine intocmita, pe baza postului pentru care a aplicat. Mai recomand de asemenea si aplicarea direct la firmele unde ati dori sa lucrati, chiar daca au sau nu un post deshis momentan, cu un CV si scrisoare de intentie care sa va faca sa va tina minte astfel incat atunci cand vor avea nevoie sa apeleze la dumneavoastra. Daca le depuneti la firma si le dati foaia in mana e destul de sigur ca isi vor arunca ochii peste ea macar de curiozitate.
    Sper ca in cativa ani piata muncii sa isi revina si oamenii sa fie mai educati in ce priveste aplicarea la un job pentru a proceda exact cu faceti dumneavoastra: sa aplice la posturile care se potrivesc pentru ei. Astfel, cei de la recrutari vor avea o munca mai usoara si se vor putea concentra pe ceea ce conteaza si pe candidatii care merita atentia lor. In plus, nu vor avea atat de multe variante din care sa aleaga deci vor fi nevoiti sa se comporte cu mai mult respect fata de candidati.

    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,

    Foarte util postul dumneavoastra, as indrazni sa va trimit si eu un CV pentru consultare si o parere avizata, daca nu deranjez.
    Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  6. Sigur, cu toata placerea, pe adresa teodora@solver-consulting.ro

    RăspundețiȘtergere

Categorii

Ce le-a mai plăcut altor cititori: