luni, 13 martie 2017

Atît de tînără??


În timpul unuia dintre cursurile realizate pentru adulți pe tema antreprenoriatului, având în vedere că acestea se desfășurau în cadrul unui proiect mai complex, am primit vizita unui inspector. Organizatorii proiectului mi-au făcut cunoștință cu acesta pentru a îi prezenta programa noastră, iar prima reacție destul de puternică a domnului mai în vârstă a fost ,,Domnișoară, tu esti formatorul pe antreprenoriat? Atât de tânără??,,. ,,Da, i-am răspuns, dar vă asigur că am la bază și cunoștințele dar și experiența necesare.,,

Tot în cadrul acelorași cursuri, din fiecare grup pe care l-am avut în față s-a ridicat întrebarea: ,,La ce vârstă e bine să începi?,, Unii considerau că sunt prea tineri iar alții că au depășit vârsta favorabilă. Tuturor le-am răspuns cu maximă siguranță în legătură cu ceea ce știu și cred, că nu există o vârstă potrivită pentru antreprenoriat. Un anumit nivel de motivare și energie e necesar, dar nu o anumită vârstă, nici situație familială sau socială, nici nivel de educație. 

Mama mea a început mica sa societate comercială după vârsta de 35 de ani, având 2 copii în școală, cu multe necesități. Lucrând la momentul respectiv pe un salariu care abia ajungea pentru cheltuielile casei, a început să pună deoparte câte puțin pentru a realiza o construcție, apoi pentru autorizări, apoi pentru stocuri și multe altele. Cred că e inutil să mai spun că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg însă împreună, părinții au reușit să o scoată la capăt cu toate cheltuielile firmei, la ani buni de la începerea primelor demersuri. Nu a fost ușor pentru noi la acel moment, dar ideea că fac asta pentru ca la un moment dat să fie mai bine ne-a dus înainte. 

Atunci când sunt întrebată când am început și dacă nu consider că ar fi fost bine să mai aștept puțin să adun experiență, răspund că regret vârsta la care am început o afacere, în ideea în care îmi doresc să fi început mai devreme. Lecțiile învățate în acești ani ca și antreprenor le consider cele mai puternice și mai valoroase și nu le-aș schimba pe nici o altă experiență. 

Ca să înțelegeți mai bine la ce mă refer să vă dau câteva exemple de antreprenori foarte cunoscuți: 
19 ani – Mark Zuckerberg - Facebook
20 ani – Bill Gates - Microsoft
22 ani – Wald Disney - Disney
23 ani – William Harley - Harley-Davidson
25 ani – Sergey Brin si Larry Page - Google
30 ani – Jeff Bezos - Amazon
35 ani – William Procter – Procter & Gamble
39 ani – Gordon Moore – Intel
44 ani – Sam Walton – Walmart
51 ani – Gordon Bowker – Starbucks
52 ani – Henri Nestle – Nestle
54 ani – Estee Lauder – Estee Lauder
61 ani – Charles Flint – IBM
65 ani – Colonel Sanders - KFC

E clar. Vârsta nu are nici o legătură. Oportunitățile de la momentul respectiv, creativitatea persoanelor, capacitatea lor de a descoperi o nevoie în piață și de a crea o afacere care să acopere acea nevoie, abilitatea de a lucra cu oameni și de a îi conduce, cunoștințe teoretice în anumite domenii, asocieri favorabile, toate acestea influențează demersul unui antreprenor. Nu și vârsta, decât dacă lăsăm noi ca acest lucru să fie o piedică, invocând asta ca o scuză pentru reala lipsă de motivație sau chiar frica de eșec.  

“În ceea ce privește orice inițiativă, există un adevăr elementar a cărui ignorare ucide nenumărate idei și splendide planuri:  în momentul în care cineva se angajează categoric în a face ceva, Providența se mișcă și ea. Se întâmplă tot felul de lucruri pentru a-l ajuta, care altfel nu s-ar fi intâmplat niciodată. Un întreg torent de evenimente izvorăște din decizie, revărsând în favoarea celui care a luat-o tot soiul de întâmplări, întâlniri și ajutoare neprevăzute la care niciun om n-ar fi putut visa vreodată. Începe orice poți să faci sau visezi să poți să faci. Cutezanța are geniu, putere și magie. Începe acum.”  - J. W. Goethe

Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Categorii

Ce le-a mai plăcut altor cititori: