luni, 17 iunie 2013

Delegarea inseamna invatare


Chiar daca simti ca ai toate sub control si te descurci de minune, exista momente in care nu ti-ar strica sa ai parte de putin sprijin. In plus, oamenii pe care ii ai in jurul tau, cei care fac parte din echipa ta, exact pentru asta sunt acolo. Pentru a iti pune la dispozitie cunostintele si abilitatile lor si impreuna sa realizati mult mai mult decat ai fi putut singur.

In momentul in care ne schimbam paradigma si incetam sa vedem procesul de delegare ca un substitut pentru expresia ‚a da ordine’, putem beneficia la maxim de rezultatele lui pe termen lung. Pana la urma, delegarea e un mijloc de invatare pentru oamenii nostri si intareste statutul nostru de lider in ochii lor.

Avem nevoie sa delegam pentru ca: 
  • sunt mai multe lucruri de facut decat poti face de unul singur 
  • oamenii din echipa au nevoie de sarcini noi care sa ii provoace si sa le dezvolte competentele 
  • membrii echipei se vor simti mult mai motivati in a-si face treaba pentru ca le-ai aratat ca ai incredere in ei si isi vor indeplini mai usor obiectivele 
  • responsabilizezi angajatii, astfel incat ei sa isi ia mai multe atributii si sa avanseze mai usor in cariera 

Cum ne asiguram ca atunci cand delegam oamenii vor putea sa realizeze cu succes sarcina?

In momentul in care discutam cu ei, stim profilul lor (ca abilitati si competente, experienta), interesele lor si planurile lor pe termen lung. Astfel, punem omul potrivit la locul potrivit. Tot ceea ce le delegam trebuie sa fie in relatie cu aceste informatii. Asa ne asiguram si ca ei sunt multumiti cu ceea ce au de facut si ii vad importanta. 

Richard Krafve foarte bine spunea: „Poti delega autoritatea dar nu poti delega responsabilitatea delegarii sarcinii catre o anumita persoana. Daca ai ales persoana potrivita, e bine, dar daca ai ales persoana nepotrivita, responsabilitatea e a ta, nu a lui.” 

Primul lucru pe care il avem de facut in procesul delegarii e o sesiune, sa-i spunem de coaching daca vreti, pentru a ne asigura ca persoana din echipa noastra e persoana potrivita pentru acel job. 

De exemplu, daca stiu ca am un angajat care vrea o pozitie de conducere in urmatorii 3 ani pot sa ii deleg din responsabilitatea de a coordona alte persoane pentru ca are nevoie sa isi dezvolte aceste abilitati. E normal ca in momentul in care delegam, omul sa nu stie sa faca aceste lucruri ca si mine, de asta voi lucra cu el pentru a ma asigura ca va face treaba buna si voi crea proceduri pentru a il ghida. Procedurile sunt foarte utile pentru ca oamenii se schimba si nu sunt nevoit sa fac aceleasi lucruri iar si iar. 

Ce e important e sa ne asteptam la greseli. Lucram cu oameni, e perfect normal sa se intample. Rolul nostru e sa incercam pe cat posibil sa minimizam sansele de a aparea, iar cand totusi se intampla, sa educam nu sa pedepsim. 

Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Categorii

Ce le-a mai plăcut altor cititori: