marți, 27 noiembrie 2012

Incepe acum!



“In ceea ce priveste orice initiativa, exista un adevar elementar a carui ignorare ucide nenumarate idei si splendide planuri:  in momentul in care cineva se angajeaza categoric in a face ceva, Providenta se misca si ea. Se intampla tot felul de lucruri pentru a-l ajuta, care altfel nu s-ar fi intamplat niciodata. Un intreg torent de evenimente izvoraste din decizie, revarsand in favoarea celui care a luat-o tot soiul de intamplari, intalniri si ajutoare neprevazute la care niciun om n-ar fi putut visa vreodata. Incepe orice poti sa faci sau visezi sa poti să faci. Cutezanta are geniu, putere si magie. Incepe acum.” 
                                                                                                                                             J. W. Goethe

De ce ne este atat de greu sa ne dam seama care sunt lucrurile care sunt importante pentru noi si sa le dam prioritate? De cate ori suntem in situatia de a constientiza ca nu ne ramane timp pentru ceea ce conteaza mai mult pentru noi insa nu luam atitudine? Daca ne gasim raspunsul la aceste intrebari, rezolvam problema amanarii, a procrastinarii si vom avea curajul de a ne mobiliza eficient.

In cazul in care ai realizat ca timpul tau e finit si trebuie sa te organizezi cat mai bine pentru a il umple eficient, felicitari, ai realizat primul pas!


Daca inca nu ai facut asta, iti recomand sa urmaresti filmul de mai jos al regretatului Steven Covey,este unul dintre preferatele mele in materie de video-uri motivationale, care iti arata importanta realizarii lucrurilor importante in primul rand (first things first):





Care sunt urmatorii pasi pe care trebuie sa ii parcurgi?


1. Setarea obiectivelor tale pe termen lung - gandeste-te bine la ceea ce iti doresti sa realizezi in viata, care sunt obiectivele tale. Cel mai usor poti face asta printr-un simplu exercitiu de imaginatie, gandindu-te pornind de la ultimii ani ai vietii tale si la lucrurile pe care le ai in momentul acela.


2. Pornind de la acele obiective, poti identifica usor care sunt prioritatile tale (familia, sanatatea, locul de munca, etc.) si care sunt activitatile pe care le faci in mod curent care nu te duc la indeplinirea obiectivelor de mai sus, lucrurile care te fac sa pierzi timpul si sa amani activitatile importante. Cum spunea Goethe, prioritatile sunt lucruri pe care te angajezi categoric sa le faci.


3. In momentul in care ai setate niste prioritati clare, orice activitate pe care o vei avea de realizat va putea fi analizata din aceasta perspectiva: este sau nu bazata pe prioritati? Ma duce sau nu la indeplinirea viselor mele? Daca raspunsul este da, vei fi mult mai motivat pentru a le realiza cat mai repede si le vei planifica in concordanta.


4. Adoptarea unor instrumente de planificare care sa fie flexibile si perfect adaptate nevoilor tale. Orice forma ar avea el, sa ai grija sa respecti urmatoarea structura in crearea lui:




Si cel mai important sfat pe care il poti primi este: Incepe acum!

Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Categorii

Ce le-a mai plăcut altor cititori: