marți, 2 octombrie 2012

Team building = Constructia echipei



          Avand de-a face cu clienti carora trebuie sa le explic ce inseamna cu adevarat team buildingul si care e rolul acestuia, am intampinat multe idei gresite asupra acestui termen.  Pare atat de simplu: ‘to build a team’ ar insemna sa construiesti o echipa. A crea o echipa in adevaratul sens inseamna sa creezi sinergia in cadrul acesteia, sa faci ca rezultatele muncii in echipa sa fie mai mari decat suma rezultatelor individuale ale membrilor, sa imbunatatesti performantele echipei.

Am participat de-a lungul timpului la tot felul de activitati de team building. Cele mai multe dintre ele erau cu scopul de socializare, de a-i face pe membrii echipei sa se cunoasca mai bine. Aici se includ activitatile gen iesire la gratare, petreceri de firma, excursii organizate in grup. Nu spun ca sunt inutile, insa rezolva doar partea de cunoastere intre membrii iar ca si manager trebuie sa te asiguri ca e singurul lucru de care are nevoie echipa ta. Analizeaza modul lor de lucru, comunicarea dintre ei, da-le membrilor chestionare si trage concluzia potrivita. 
Nu e singurul lucru care trebuie imbunatatit? Atunci iata ce mai poti face:

-         Activitati de imbunatatire a comunicarii – diverse jocuri prin care oamenii sa realizeze care e nivelul la care comunica in mod curent, care sunt deficientele acesteia si ce trebuie sa imbunatateasca.
-       Activitati de motivare – diverse programe care sa le faca o adevarata placere si sa simta ca firma are grija de ceea ce isi doresc, insa atentie! Nu lua decizia fara ei. Cand e vorba de o activitate care sa ii motiveze e bine sa o aleaga conform preferintelor lor.
-         Activitati de crestere a increderii intre membrii – care ii vor face sa lucreze mai bine intre ei si sa simta cu adevarat ca au colegi care sunt alaturi de ei si ‘le tin spatele’ nu care ii barfesc J
-          Programe de coeziune a echipei – este efectul de baza al unui team building adevarat prin care fiecare isi gaseste rolul in echipa si stie exact care e aportul lui in cadrul acesteia. Daca e bine construit si realizat, un astfel de program poate aduce beneficii enorme organizatiei.
-       Activitati de dezvoltare a membrilor - unul dintre programele noastre, care imi e mie cel mai drag e un joc de o ora cu un debriefing complex in urma caruia fiecare membru va iesi cu un profil individual care sa ii arate la ce nivel are dezvoltate unele abilitati si ce poate face ca sa le creasca in viitor, cu ajutorul celorlalti membrii din echipa si mai ales cu ajutorul liderului.

Cred ca e de la sine inteles ca orice activitate de acest gen trebuie incheiata printr-un debriefing bine realizat pentru ca toata lumea sa traga concluzia potrivita si sa isi realizeze un plan de actiune pe viitor.

Cum va arata urmatorul team building al echipei voastre? Si mai ales, care vor fi obiectivele lui? 
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Categorii

Ce le-a mai plăcut altor cititori: