duminică, 19 februarie 2012

Cum aflam ce ii motiveaza pe angajati?


Va scriam in articolul anterior despre teoria lui Maslow, despre care sunt nevoile care ii motiveaza pe oameni si cum pot fi acestea acoperite. Dar se naste o intrebare extrem de importanta si anume cum ne dam seama de ce au nevoie angajatii nostri, ce ii motiveaza pe ei intr-un anume moment?
Exista o varietate de posibilitati, unele mai la indemana decat altele, mai potrivite pentru anumite tipuri de personalitati, mai eficiente in functie de tipul de activitate sau de pregatirea celor care analizeaza aceste motivatii.
                Voi prezenta mai jos un instrument simplu, usor de utilizat, care ajuta orice manager sau lider al unei echipe sa identifice cum poate realiza indeplinirea obiectivelor organizationale prin indeplinirea obiectivelor personale ale fiecarui angajat/membru al echipei. Ca si angajat, este necesar sa identifici ce e mai important pt tine si sa ii dai rezultatele si sefului tau. Ca angajator, organizeaza intalniri cu membrii echipei si roaga-i sa realizeze aceasta prioritizare pentru a te ajuta sa le acorzi ceea ce e important pentru ei. Acesta a fost creat de organizatia specializata in cercetari, LIMRA International, care a sugerat prioritizarea urmatoarelor elemente motivatoare prin raspunderea la intrebarile ajutatoare:
1.       Recunoasterea – recompensa primita pentru ca ai facut o treaba buna, cum ar fi sa fii nominalizat intr-o publicatie sau discurs public. Cat de important e pentru tine sa castigi?  Cum te simti atunci altii primesc recunoastere? Faci tot posibilul pentru a fii cel mai bun?
2.       Atingerea obiectivelor – sentimentul pe care il obtii la realizarea cu succes a unei activitati, trecand peste obstacole. Performanta ta este in concordanta cu efortul depus? Cum te simti cand ai incheiat o sarcina? Ce fel de obiective iti setezi?
3.       Timpul liber – cantitatea de timp pe care ai libertatea de a-l folosi asa cum doresti si gradul de satisfactie pe care ti-l ofera aceste momente. Te gasesti in situatia de a neglija sau amana unele lucruri, activitati dorite? Te bucuri cu adevarat de timpul tau liber?
4.       Puterea – sentimentul de control pe care simti ca il ai peste destinul tau si al altora, posibilitatea de a influenta comportamentul altora. Simti ca ai control asupra propriului tau destin? Oamenii au tendinta de a se indrepta catre tine, sa iti ceara aprobarea? Esti pus in situatia de a face lucruri pe care nu ai vrea sa le faci?
5.       Prestigiul – respectul pe care ti-l acorda colegii, partnerii de afaceri sau membrii comunitatii. Cum te vad ceilalti in comparatie cu colegii de munca? Este prestigiul important pentru tine? Doresti sa realizezi performante pentru a atrage stima celorlalti?
6.       Presiunea – senzatia constanta ca trebuie sa demonstrezi imbunatatirea continua a performantelor tale. Te simti vinovat ca nu depui destul efort? Simti continuu ca trebuie sa faci mai mult? Ai nevoie de motivare continua din partea superiorilor?
7.       Stima de sine – sentimentul de auto-valoare, cum te simti in comparatie cu colegii tai. Esti convins ca faci la fel de bine si mult precum poti? Te simti vinovat cu privire la performanta slaba? Esti multumit de randamentul tau?
8.       Viata de familie – cantitatea si calitatea evenimentelor familiale in care te implici. Petreci destul timp cu familia ta? Este semnificativ timpul petrecut cu ei? Vorbiti despre momentele petrecute in familie?
9.       Siguranta – certitudinea ca maine vei avea un loc de munca, siguranta ca maine va fi cel putin la fel de bun ca si astazi. Este siguranta locului de munca ceva important pentru tine? Ti-e frica sa incerci ceva nou? Faci lucruri care iti asigura acelasi loc de munca?
10.   Dezvoltarea personala – senzatia de dezvoltare ca individ sau de crestere a competentei, eficientei. Crezi ca te-ai dezvoltat in cursul anului care a trecut? Faci lucruri specifice care au ca rezultat dezvoltarea ta? Ai in plan sa realizezi mai mult decat pana acum?

Realizand aceasta lista, iti poti da seama care sunt lucrurile principale care te motiveaza/care ii motiveaza pe angajatii tai si sa actionezi corespunzator. De exemplu, un angajat motivat cel mai puternic de dezvoltarea sa personala va fi recompensat cu un training pentru dezvoltarea abilitatilor.
Mult succes!

Share:

Categorii

Ce le-a mai plăcut altor cititori: