luni, 23 aprilie 2012

Femeia manager vs barbatul manager


Am vazut zeci de articole pe tema: cine sunt manageri/lideri mai buni? Femeile sau barbatii? Din start consider ca intrebarea e una gresita. Nu e corect sa compari din prisma pozitiei ci trebuie luate in considerare mai multe detalii ale situatiei care sa ne dea indicii daca pe pozitia respectiva e mai potrivita o femeie sau un barbat.
          Ambele sexe au anumite puncte forte in ceea ce priveste o pozitie de conducere, asta e clar. Iar cand vine vorba de dezavantaje trebuie sa recunosc faptul ca doamnele au o lista mai lunga aici pentru ca din start se lovesc de steoreotipul potrivit caruia barbatii trebuie sa fie sefi in familie, deci si in companii.
           Este bine cunoscut ca sexul persoanei determina comportamentul sau intr-o proportie foarte mare, pe urma mai are influenta si educatia, experienta si modelele pe care le urmeaza acestia.
          Diferenta majora care apare intre femei si barbati cand facem comparatii intre manageri este aceea ca barbatii au tendinta de a controla, de a comanda iar femeile de a construi echipe si de a ajunge la o intelegere. Alte caracteristici ca manager specifice fiecarui sex arata cam asa:

FEMEI
BARBATI
-   Comunica mai bine si relationeaza mai bine cu oamenii, tocmai pentru ca sunt fiinte mai sensibile si mai orientate spre alte persoane, dezvoltarea altora (instinctul matern)
-   Analizeaza lucrurile in detaliu, sunt mult mai atente la lucrurile marunte astfel identificand problemele mai exact si mai din timp
-   Sunt mai tolerante in ceea ce priveste diferentele dintre oameni, pot lucra mai usor cu personalitati diferite
Iau decizii mult mai rapid, sunt mai eficienti in procesul decizional
Pot sa vada mult mai bine ‚imaginea de ansamblu’ a companiei, a unei situatii (instinctiv, ca urmare a faptului ca barbatii in preistorie aveau nevoie sa se stie orienta pentru vanatoare)
Au o atitudine mai obiectiva, sunt mai rationali
Sunt mai puternici cand vine vorba de conflicte, concedieri

Analizand caracteristicile, specialistii au tras concluzia ca barbatii sunt preferati in posturi tehnice si la conducerea intregii organizatii iar femeile sunt preferate ca manageri in domenii legate de resurse umane, financiar, relatii cu publicul.
Voi ce parere aveti?



Share:

Categorii

Ce le-a mai plăcut altor cititori: