duminică, 4 martie 2012

Confesiunile unui asasin economic


O carte care mi-a deschis ochii si mintea la ceea ce se intampla in jurul nostru din punct de vedere economic si politic. M-a facut sa fiu mai atenta la ce citesc si sa pun intamplarile pe care le aflu din mass media intr-un anumit context international.
Am aflat povestea unui om cu valori morale foarte indoielnice, dar care vrea sa il credem ca pana la urma e bine sa fii sincer… autorul recunoaste ca e un fost asasin economic.
Ce sunt asasinii economici?  Profesionisti foarte bine platiti care conving tari din intreaga lume sa devina datoare SUA prin imprumuturi gigantice pentru dezvoltare (retele electrice, drumuri, servicii de salubrizare, etc) de la Banca Mondiala, FMI, USAID si alte organizatii. Sunt arme ale ‘corporatocratiei’, adica ale sistemului de guvernamant care serveste intereselor marilor companii si implica legaturi intre guvenare si afaceri. Autorul vede corporatocratia ca pe o coalitie a guvernamantului, bancilor si a corporatiilor.
Practic rolul sau de asasin economic era sa realizeze rapoarte economice a caror concluzie arata o crestere economica mult prea mare pentru potentialul tarilor respective in urma lucrarilor de dezvoltare. Cum cifrele nu aratau ca pe foaie initial, tarile raman indatorate Statelor Unite si  ajung sa plateasca prin alte metode: semnarea unor acorduri privind alimentarea cu petrol, preturi mici in ceea ce privesc combustibilii (cazul Arabiei Saudite si Indoneziei), dominatie americana in zona respectiva, amplasarea de baze militare, etc... Parca incep sa vad si in Romania acelasi tipar... Este prezentata si situatia unor tari care s-au opus acestor intelegeri. Unde asasinii economici nu au reusit sa duca la sfarsit misiunea, au preluat responsabilitatea ‚sacalii’, cu rolul de a inlatura pe cei care s-au opus (exemplul Panama). Unde nici acestia nu au avut succes, s-a recurs la atacul armat, stim cu totii cazul Irakului.
Jocurile politice al SUA sunt atat de complexe, legaturile intre cei din guvernamant si liderii marilor companii atat de stranse, incat s-ar crede ca nu mai e nici o scapare. Realitatea e ca de la o dominatie mondiala pana la colapsul total al SUA nu e decat o linie fina. Dolarul actioneaza ca moneda de referinta pe piata mondiala, iar Monetaria Statelor Unite emite aceasta valuta fara a fi acoperita in aur. Daca s-ar lua decizia de inlocuire a dolarului cu alta moneda de referinta, imperiul s-ar zdrucina din temelii.
In acest moment Perkins si-a schimbat activitatile, militand pentru o lume mai egala, mai pasnica si pentru sfarsirea activitatilor asasinilor economici. A reusit acest lucru gandindu-se in ce fel de lume va trai fiica lui si care este aportul sau la aceasta lume.
Chiar daca in finalul cartii sunt expuse mai multe lucruri pe care le putem noi face pentru a pune capat corporatocratiei, cel putin un lucru il voi face de acum incolo. Voi citi mai mult printre randuri oricand voi auzi o stire economico-politica, discutand cu oricine am ocazia de situatia mondiala.

Spor la citit!
Share:

Categorii

Ce le-a mai plăcut altor cititori: